Haar carrière begon op de afdeling Chirurgie. Daar verpleegde ze mensen na operaties voor long- of darmkanker. Al snel merkte Jorine hoe beperkt haar rol was. De operatie was maar een klein stukje van een intens proces, en patiënten gingen verder zonder dat zij hen kon blijven ondersteunen. Die ervaring wakkerde iets aan in haar. Ze wilde hen nog meer steunen en begeleiden in elk aspect van hun traject. Met die motivatie stapte ze over naar het Oncologie Centrum.
Hier vond Jorine haar plek. "Ik leerde mensen kennen als méér dan hun ziekte", vertelt ze. “Het hele proces, inclusief hun mentale en emotionele worstelingen, werd onderdeel van mijn werk.” Ze kreeg de kans om patiënten te helpen in elke fase van hun strijd.
Samen het onzekere aangaan
Wanneer Jorine een patiënt ontmoet, is het meestal kort na hun diagnose. Hun wereld staat dan op zijn kop, en Jorine weet hoe belangrijk het is om naast hen te staan. “Ik begeleid ze stap voor stap”, legt ze uit. “Ik geef voorlichting, luister naar hun onzekerheden en help ze om praktische zaken zoals bijwerkingen te leren begrijpen.” Het geeft haar voldoening om mensen houvast te bieden. Vooral wanneer behandelmogelijkheden uitgeput raken, voelt ze de waarde van haar werk: “Juist dan is het cruciaal om samen te kijken wat er nog wél mogelijk is. Dat gesprek, waarin luisteren eigenlijk het belangrijkst is, maakt vaak een groot verschil.”
Samen sterker als team
Op het Oncologie Centrum bouwt Jorine hechte relaties op met haar collega’s. Samen delen ze kennis, maar ook de moeilijke momenten. “We zijn er voor elkaar als het werk ons raakt”, zegt ze. "De steun die ik van mijn team krijg, helpt mij om professioneel te blijven en tegelijkertijd menselijk betrokken te zijn.”
Naast haar werk als life coach zet Jorine zich in voor jongeren met kanker, ook wel AYA-zorg genoemd (Adolescents and Young Adults). In samenwerking met collega’s uit het Erasmus Medisch Centrum organiseert ze bijeenkomsten om andere collega’s bij te scholen. Een bijzonder project dat Jorine aan het hart ligt.
Werkgeluk
De momenten waarop ze patiënten kan helpen met ontdekken wat voor hen (en hun naasten) belangrijk is in de fase van hun ziekte en waar zij nog levensgeluk uit kunnen halen, geven Jorine haar werkgeluk. “Soms is het een luisterend oor, soms een praktische handreiking, maar het geeft altijd voldoening als ik iemand heb kunnen helpen.” In haar rol als life coach reikt Jorine haar patiënten en hun naasten niet alleen zorg aan, maar ook houvast en hoop. Op het Oncologie Centrum draait het om samen sterker worden. Het is het hart van haar werk – en dat maakt voor Jorine alle verschil.