Dianne volgde de opleiding tot IC-verpleegkundige

“Op de IC bestaat
er eigenlijk geen
typische dag”

Hoe maken we morgen beter?

Dianne volgde de opleiding <span>tot IC-verpleegkundige

Dianne Montree is sinds een half jaar gediplomeerd intensive care (IC) verpleegkundige. In dit artikel vertelt zij over haar inspiratie om IC-verpleegkundige te worden en deelt ze haar ervaringen.

De complexiteit en uitdaging van de IC hebben mij altijd aangesproken. Ik werkte als verpleegkundige op afdeling Acuut Complex Snijdend (GF6)  toen ik in de COVID-periode de mogelijkheid kreeg om de opleiding basis acute zorg (BAZ) te volgen. Tijdens je stage mocht je als buddy aan de slag op de IC. Dit sprak mij aan en ik besloot de opleiding te volgen. Tijdens mijn opleiding werkte ik twee dagen per week op de IC en de rest van mijn uren op de verpleegafdeling. Ik wilde eigenlijk nog niet volledig overstappen naar de IC omdat ik het ook nog steeds erg naar mijn zin had op de verpleegafdeling. Toen de teamleider van de IC mij belde met de vraag om het toch te overwegen omdat ze zo tevreden waren over mij, besloot ik de opleiding tot IC-verpleegkundige te volgen.

Wat vind jij het meest uitdagende aan dit werk?
Dat is de verantwoordelijkheid die je draagt voor de patiënt. De intensivist stelt een behandelplan op, maar als IC-verpleegkundige krijg je veel vrijheid om dit naar eigen inzicht in te vullen. Dit vind ik juist ook zo leuk aan het werk. Je kunt meedenken en je ideeën worden ook serieus genomen. Goed kunnen reflecteren is van groot belang. Je moet blijven nadenken en kritisch kijken. Dat is soms moeilijk, Dat is soms moeilijk, maar hierin groei je tijdens je opleiding.

Hoe ziet een typische dag eruit voor een IC-verpleegkundige in opleiding?
Op de IC bestaat er eigenlijk geen typische dag. Er liggen verschillende categorieën patiënten, dus hoe je dag eruit ziet hangt af van de patiënt waar je voor zorgt. Sommige patiënten kunnen bijvoorbeeld worden overgeplaatst naar de verpleegafdeling, terwijl er ook zeer instabiele of zieke patiënten kunnen liggen waar je de hele dag mee bezig bent. Als IC-verpleegkundige in opleiding begin je met het verzorgen van de laagcomplex patiënten en naarmate je opleiding vordert, ga je steeds complexere patiënten verzorgen. Elke dienst begint met een overdracht en het bespreken van je leerdoelen van de dag. Vervolgens breng je je eigen patiënt in kaart volgens een bepaalde methodiek. Je verzorgt je patiënt en je loopt visite met de arts. Als IC-verpleegkundige maak je ook deel uit van het spoedinterventieteam (SIT) en het reanimatieteam. Ook heb je een consultatief intensive care verpleegkundige (CIV) functie. Dit houdt in dat andere verpleegafdelingen je kunnen bellen voor hulp en dat je patiënten in het ziekenhuis bezoekt die langdurig op de IC hebben gelegen.

Wat voor ervaring heb je nodig om op de IC te werken?
Het is belangrijk om ervaring op een verpleegafdeling in het ziekenhuis te hebben. Hier leer je werken met zieke patiënten, ontwikkel je een klinische blik, en leer je prioriteiten te stellen in een dynamische omgeving. Deze ervaring neem je mee naar de IC. Het maakt niet uit op welke afdeling je hebt gewerkt, want op de IC liggen patiënten met verschillende aandoeningen. Op de IC zorg je zelfstandig voor een patiënt, maar je staat er nooit alleen voor. Je hebt je collega's nodig voor de zorg of om te overleggen hoe zij iets zouden aanpakken. Daarnaast werk je nauw samen met de intensivisten en andere disciplines zoals fysiotherapeuten. Als IC-verpleegkundige is het belangrijk dat je een teamplayer bent, goed kunt communiceren, en je hoofd koel kunt houden in acute situaties.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Onlangs is de opleiding tot IC-verpleegkundige vernieuwd. Tijdens de opleiding ben je een PIO (practitioner in opleiding). De opleiding bestaat uit het behalen van Entrusted Professional Activities (EPA's). Dit zijn belangrijke taken die je moet leren en beheersen voor je werk. Het eerste halfjaar volg je de BAZ-opleiding. Dit is een algemene opleiding met EPA's die ook PIO's van andere afdelingen, zoals de Spoedeisende Hulp (SEH), krijgen om een brede basis te leggen. Daarna ga je verder met de IC-uitstroom, die 12 maanden duurt. In het begin verzorg je laagcomplex patiënten. Gaandeweg breid je dit uit naar complexere en ziekere patiënten, zodat je uiteindelijk voor elke categorie patiënten kunt zorgen. Daarnaast leer je om naast de zorg voor je eigen patiënt ook andere taken uit te voeren en later meerdere patiënten te verplegen. Je verzamelt bewijslast door reflectieverslagen te schrijven en mondelinge toetsen die gaan over situaties die je hebt meegemaakt. Alles wordt bijgehouden in een online dossier, zodat je werkbegeleiders dit ook kunnen bekijken.

Heb je nog tips voor toekomstige IC-verpleegkundige?
Zorg dat je goed weet wat werken op de IC inhoudt. Praat met IC-verpleegkundigen, loop een dag mee, en wees niet bang om vragen te stellen. Het is een intensieve opleiding, dus je moet wel bereid zijn om te leren en jezelf continu te blijven ontwikkelen.

Twijfel je nog?
Als je op zoek bent naar een werkplek waar je constant wordt uitgedaagd en jezelf kunt blijven ontwikkelen, dan is de IC de perfecte plek voor jou. Je zult de ene dag voor ernstig zieke en instabiele patiënten zorgen, terwijl je de andere dag werkt met patiënten die aan het revalideren zijn en bijna naar een verpleegafdeling mogen. Werken op de IC kan intensief zijn, maar je zult veel voldoening halen uit je werk. Daarnaast staat er een heel leuk team voor je klaar!

Lijkt werken op de IC jou ook wel wat? We zoeken nog een IC-verpleegkundige in opleiding! Klik hier voor de vacature.