Fleur maakt verbinding bij Bravis

“Omdat het ziekenhuis niet té groot is, kun je echt van betekenis zijn”

Hoe maken we morgen beter?

Fleur maakt <span>verbinding</span> bij Bravis

Als geboren en getogen West-Brabantse is Bravis voor Fleur Suijkerbuijk al haar hele leven lang hét ziekenhuis. “Alleen al daarom vind ik het leuk om hier te werken: ik kan zo echt iets betekenen voor de mensen uit mijn eigen regio. Het Bravis ziekenhuis is een van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland, maar toch is het ziekenhuis niet te groot, waardoor je hier écht iets kan bereiken.”

Als geboren en getogen West-Brabantse is Bravis voor Fleur Suijkerbuijk al haar hele leven lang hét ziekenhuis. “Alleen al daarom vind ik het leuk om hier te werken: ik kan zo echt iets betekenen voor de mensen uit mijn eigen regio. Het Bravis ziekenhuis is een van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland, maar toch is het ziekenhuis niet te groot, waardoor je hier écht iets kan bereiken.”

Stage 

Tijdens haar studie heeft Fleur op diverse plekken stage gelopen, waaronder bij Bravis. Dat wakkerde het vuurtje voor werken in het ziekenhuis meteen aan. “Eén van mijn andere stages was bij een overkoepelende organisatie en ik merkte al snel dat ik eigenlijk liever daar wil werken waar het daadwerkelijk gebeurt: een ziekenhuis dus. En hoewel Bravis best groot is, is het ook weer niet zo groot dat je er als individu niets kunt betekenen. Daarom was ik blij dat ik na mijn afstuderen, drie jaar geleden, weer hier kon komen werken. Eerst als projectmedewerker en nu als adviseur zorginnovatie.”

Van flitspaal naar trajectcontrole

Fleur maakt deel uit van het team Zorginnovatie, Kwaliteit en Veiligheid, waarbij zij met enkele andere collega’s de focus legt op het eerste: zorginnovatie. “Dat is heel breed. Toen ik net begon, heb ik bijvoorbeeld projecten gedaan op het gebeid van documentbeheer en later de meldcode huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Maar ik ben ook betrokken bij BeterDichtbij en telemonitoring/thuismeten, hierbij voeren patiënten metingen uit en vullen zij vragenlijsten in, die vervolgens door de zorgverleners in het ziekenhuis gemonitord worden. Daardoor hoeven mensen alleen nog maar naar het ziekenhuis te komen als het echt nodig is, heeft de patiënt meer inzicht in zijn gezondheid en kan de zorgverlener de situatie van de patiënt beter in de gaten houden. Eén van de patiënten zei tijdens de evaluatie: het is geen flitspaal meer die een momentopname maakt, maar een trajectcontrole. Dat vond ik wel een mooie vergelijking.”

Zorg beter maken

De projecten waar Fleur betrokken bij is, hebben een duidelijk begin en einde. “Daar houd ik ook van. Het geeft voldoening om te zien dat een project resultaat heeft en de zorg ook écht beter maakt. Daaruit haal ik energie. En vaak gaat het balletje dan rollen: thuismeten bijvoorbeeld hebben we eerst ingezet voor patiënten met hartfalen en COPD, maar wordt straks ook ingezet bij diabetes en hypertensie. Zorginnovatie gaat trouwens niet automatisch over ICT of digitalisering. Dat zijn vaak wel middelen om de zorg beter te maken, maar de inzet van technologie is geen doel op zich.”

Het nieuwe Bravis

Op dit moment draaien er verschillende projecten met het thema Het nieuwe Bravis. “Het nieuwe Bravis gaat verder dan de stenen, het draait ook om zorgvernieuwing. Ik ben best trots op de betrokkenheid die we samen gerealiseerd hebben bij de totstandkoming van de visie ‘Ons ziekenhuis van morgen’, die nu in het nieuwe Bravis tot uitwerking komt. Van onze eigen ambassadeurs tot inwoners en zorgverleners uit het ziekenhuis en zorgpartners uit de regio. Dat is best bijzonder, want zo’n brede betrokkenheid zie je niet vaak. Het visiedocument is opgeleverd en overdragen aan de kernteams Zorgvernieuwing en Bouw, die hiermee verder gaan. Dat ik vanuit mijn rol als adviseur zorginnovatie, samen met de medewerkers van ons ziekenhuis en collega’s in de regio een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de zorg in West-Brabant geeft mij veel voldoening.”