Ferry is het luisterende oor bij Bravis

"Ik wilde iets doen,
niet stilzitten"

Hoe maken we morgen beter?

Ferry is <span>het luisterende oor<span> bij Bravis

"Het begon allemaal in september 2018", vertelt de 70-jarige Ferry van Osta. “Na een carrière van 40 jaar in de verkoop ging ik met pensioen. Ik was nog maar een week thuis toen de overbuurman voor de deur stond. Hij was vrijwilliger op de Spoedeisende Hulp (SEH) in Roosendaal en zette dat na een verhuizing voort op de SEH in Bergen op Zoom. Hij wilde zijn taken in Roosendaal goed overdragen en introduceerde mij op de SEH en de open hartafdeling. Ik was direct enthousiast!”  

De impact van Ferry's aanwezigheid op de SEH is te zien aan de aandacht voor zijn patiënten. Middenin de hectiek biedt hij de mogelijkheid voor een praatje, een luisterend oor en soms een geruststellend gesprek. "Mensen zijn weleens onzeker", legt hij uit, "en ik neem ze mee in mijn ervaring met gelijkwaardige situaties." Daarmee zorgt hij voor geruststelling en extra aandacht, iets wat in de drukte van de SEH soms tekortschiet.

Opluchting, begrip en verbondenheid
Deze menselijke touch maakt Ferry's aanwezigheid op de SEH zo waardevol. "Verpleegkundigen hebben vaak weinig tijd voor uitgebreide gesprekken”, merkt hij op. Als vrijwilliger heeft hij de luxe om dat extra stukje tijd en aandacht te bieden, vooral aan mensen die het nodig hebben. Het verhaal van een angstige en onzekere oude man illustreert dit perfect. "Hij barstte in tranen uit", vertelt Ferry. “Door eenvoudigweg te luisteren, te troosten en gerust te stellen, bracht ik niet alleen opluchting, maar ook een gevoel van begrip en verbondenheid.”

Niet stilzitten
Het vrijwilligerswerk op de SEH is soms intens, maar altijd waardevol. Ferry koos bewust voor deze omgeving vanwege het directe en praktische karakter. "Ik wilde iets doen, niet stilzitten", verklaart hij. Soms dek ik bedden op en een andere keer haal ik bedden af of duw ik een rolstoel, maar het mooiste vind ik de gesprekken met mensen. Ik kan ook uitleggen wat bepaalde ‘piepjes’ op de monitor zijn en hoe mensen de waarden kunnen lezen. Maar ik hang nooit de medicus uit.”

"Vrijwilligerswerk is geen verplichting, maar een keuze"
Ferry's inzet beperkt zich niet tot de ziekenhuisomgeving. Hij is ook mantelzorger voor zijn echtgenote. Dat is soms een uitdaging. “We doen beiden ons uiterste best om te kijken naar wat wel kan en steunen elkaar, ook als de uitdagingen toenemen. Zij ondersteunt mij ook en daardoor kan ik mijn wekelijkse twee keer 4 uur vrijwilligerswerk op de SEH goed doen.”

"Vrijwilligerswerk is geen verplichting, maar een keuze", benadrukt Ferry. De positieve impact die hij heeft op de patiënten, het team van professionals en de werkomgeving is onmiskenbaar. Zijn verhaal is een mooi voorbeeld hoe vrijwilligerswerk nog meer menselijkheid en empathie kan toevoegen aan de zorgsector.

Je krijgt er nooit spijt van
Als vrijwilliger op de SEH weet Ferry dat zijn bijdrage wordt gewaardeerd. "Het doet me goed om te weten dat mijn inspanningen worden gezien. Dat is het mooiste compliment dat je kan krijgen.” Voor iedereen die overweegt om vrijwilligerswerk te doen, heeft Ferry een oprechte boodschap: "Als je je passie en betrokkenheid erin kunt leggen, krijg je er nooit spijt van." Dat is de kracht van vrijwilligerswerk in de zorg!

A - Ferry_Werkenbij_2023-12.jpg